BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Obiectivele turistice ale judetului Buzau

Go to content

Main menu

Asezari rupestre

De vizitat...

Complexul rupestru Alunis este de fapt o zona ingradita in care se afla un cimitir, biserica mai sus mentionata si 3 grote in piatra lasate in paragina (asezarile rupestre adica – mazgalite de toti nesimtitii care au trecut pe acolo, o oala veche si o cruce sparta zac intr-una din ele iar in altele covoare de frunze si panze de paianjen) alaturi de mucuri de tigara, un wc destul de murdar, o masa de lemn cu doua bancute si inca o constructie de lemn unde stateau la uscat niste covoare din biserica banuiesc eu. Pacat de ele ca nu sunt ingrijite si arata in halul asta, meritau si ele sa fie ingrijite cat de cat si macar curatate.

Multe vestigii rupestre, sapate in stanca, se afla in vecinatatea satului Nucu, comuna Bozioru, judetul Buzau (vezi hartile 1, 2). Multe dintre aceste vestigii au fost semnalate inca din Evul Mediu. Au fost cercetate prima data de Alexandru Odobescu, in 1871, insotit de pictorul elvetian Henri Trenk care a realizat un album de relevee si acuarele, pastrat la Cabinetul Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. Se pare ca vestigiile rupestre sunt in numar de 29, rasfirate pe o arie relativ mica in jurul satelor Nucu - Alunis.

Ascunse intre stanci si ferite privirilor de desisul padurii, stau ca marturie a credintei crestine, de peste un mileniu si jumatate –asezarile rupestre din Muntii Buzaului. Cercetatorii compara triunghiul schiturilor si sihastriilor, din zona Alunis- Nucu- Bozioru, cu un adevarat Athos. Patrunsi de spiritul sacrificiului, locuitorii de la acea vreme si-au sapat in munte chilii, pesteri ori bisericute unde au postit si s-au rugat, dovedind astfel ca prin credinta in Isus pot ajunge la mantuire.

Varlaam este o localitate în comuna Gura Teghii, județul Buzău, Muntenia, România. Satul este localizat la confluența râurilor Bâsca Mare și Bâsca Mică, la poalele munților Buzăului. Activitatea economică principală o reprezintă exploatările forestiere, iar în ultimul timp s-au dezvoltat o serie de pensiuni turistice.

Back to content | Back to main menu